İNTERNET VE TV KULLANIMININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

SOSYAL MEDYA KULLANIMININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

SOSYAL MEDYA KULLANIMININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Çağımızın gereği olan kitle iletişim araçlarından telefon, televizyon ve internetin doğru kullanımı, çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Doğru kullanıldığında hayatımızı kolaylaştıran ve bilgiye hızlı ulaşmamızı sağlayan bu araçların, çocuklar tarafından kullanımı kontrol altında tutulmalı ve çocuklar doğru yönlendirilmelidir.

Çocukların gelişim dönemleri dikkate alındığında, bilgisayar ve internet kullanımı, onların fiziksel ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkiliyor.  Öğrencilerin, sosyalleşmeye, oyuna, spor yapmaya, arkadaşları ile birlikte olmaya ihtiyaçları vardır. Bilgisayar başında uzun zaman geçiren, arkadaşları ile oynamak yerine eve kapanan, şiddet içerikli ve bağımlılık yaratan bilgisayar oyunları oynamayı tercih eden çocukların fiziksel, sosyal ve özellikle kişilik gelişimleri olumsuz etkilenmektedir.

Yapılan araştırmalarla, medya araçlarının çocukların fiziksel, psikolojik, sosyal gelişmelerini olumsuz etkilediği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Fiziksel etkileri:

• Beden gelişiminin sağlıksız ve yetersiz olması bunun sonucunda oluşan huzursuzluk ve sinirli ruh hali
  • Göz rahatsızlıkları
  • Beslenme, hazım bozuklukları ve mide ağrıları
  • Kalp atışlarında anormal derecede hızlanma

Psikolojik Etkileri;

• Çocuklarda stres ve endişeye yol açabilmekte
  • İçine kapanıklık
  • Uyku rahatsızlıkları ve kâbuslar
  • Sürekli şiddet içerikli yayın ve oyun oynayan çocuklarda saldırganlık davranışı
  • Televizyon kitle iletişim araçları arasında etkinliği en fazla ve yaygın olandır. Evde TV nin açık kalma süresinin 1 ile 18 saat arasında değiştiği ülkemizde çocuğun zihinsel dünyasının ve kültürünün inşasında televizyon küçümsenemeyecek bir öneme sahiptir.
  • Eskiden sadece oturma odalarında olan televizyon artık yatak odalarına, çocuk odalarına ve mutfaklara kadar girmiş eğlence ve iletişim aracı olan bilgisayar artık çocuklarımız için bir vazgeçilmez haline gelmiştir.

Anne – Babalara Öneriler:

• Anne babalar zaman zaman televizyonu ve bilgisayarı kapatabilmelidir.
  • TV programları seçilerek izlenmelidir.
  • İnternette çocuğun girebileceği sitelerin güvenli olup olmadığı anne baba tarafından kontrol edilmeli ve çocuğa internette hiçbir zaman kişisel bilgilerini paylaşmaması gerektiği öğretilmelidir.
  • Çocukların internette ne kadar zaman harcayabileceği sınırlanmalı.
  • 10 yaşın altındaki çocuklar interneti kullanırken tamamen anne baba gözetiminde olmalı.
  • Bilgisayarı ve televizyonu çocuğunuzun odasına koymak yerine, herkesin sık kullandığı bir odaya yerleştirilmeli.
  • Görsel uyaranlar yerine onları fiziksel, işitsel ve zihinsel aktivitelere yönlendirilmeli. Örneğin: tiyatro, müzik vs. gibi sanat etkinlikleri, spor, grup aktiviteleri, yaz kampları, kurslar
  • Kendi tavır ve tutumlarınız ile çocuğa olumlu model olmaya çalışılmalı.
  • Bilgisayar ve internet kullanımı çocuklar için çok yararlı ve dolayısıyla gerekli olabilir ama ulaştığı siteler, oynadığı oyunlar yaşamına, psikolojik ve sosyal gelişimine uygun olmalı ve dozunda kalmalıdır.
  • Herhangi bir oyun sitesini çocuklara sunmadan önce bu bağlamda anne baba kontrolünden geçirmek önemlidir.
  • Çocukların sosyal medyada ve internet başında uzun zaman geçirmemeleri için ebeveynler, aile sohbetlerine, birlikte yapılan aktivitelere, oyunlara daha fazla zaman ayırmalı ve çocuklarla sevgiye dayalı güçlü bir ilişki kurmalıdır.
  • Anne, babalar tarafından çocukları özellikle spor ve beden aktivitelerine yöneltecek, arkadaşları ile sosyalleşmelerini sağlayacak, yaratıcıklarını geliştirecek etkinlikler organize edilmelidir.
  • Çocuklara, televizyonu ve interneti yasaklamak doğru bir yaklaşım değildir. Kontrol ve sınırlama kızmadan getirilmeli ve hatta onlarla konuşarak kurallar beraber belirlenmeli.

Türkiye'de Okuma ve İzleme Oranları;

Dergi okuma oranı % 4